PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dimarts, 19 d’abril del 2011

S'estan produint fugues en el nucli del reactor nuclear de Cofrents

[ comunicado en castellano ]

Persisteixen les fugues en els accionadors hidràulics de les barres de control en la central nuclear de Cofrents, a pesar que tots els accionadors van ser substituïts en les recàrregues de 2005 i 2007, en un treball qualificat pel Consell de Seguretat Nacional com "de gran envergadura" i "tecnològicament avançat". Aquest fet demostra que la corrosió intergranular del vas del reactor segueix activa.

La plataforma “Tanquem Cofrents, que integra les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, i també sindicats i d'altres organitzacions cíviques, denuncia que s'estan produint fugues del vas del reactor de Cofrents, que cauen en el pou sec, una zona situada baix del vas, sense que la direcció de la central tinga cap idea de quina és la causa d'aquesta fuga.

Segons l'acta d'inspecció del Consell de Seguretat Nuclear expedida l'11 de març de 2011 i penjada en la pàgina web del CSN (acta ain_cof_727_11), firmada pels inspectors residents del CSN en la pròpia central, corresponent al període entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre de 2010, es constata una fuga d'aigua refrigerant en el pou sec.

Aquesta fuga de 4.000 litres per dia es produeix en diversos accionadors de les barres de control (CRD), situats en el pedestal del vas del reactor, amb els números 20-13, 40-29 i 40-09. En els dos primers accionadors, segons el CSN, hi ha un petit degoteig, però en l'últim el degoteig és continu. Les barres de control són el principal sistema d'aturada del reactor en cas d'emergència i han d'estar en perfecte estat de funcionament. En les centrals d'aigua en ebullició com ho és la de Cofrents, les barres entren des de baix, per la qual cosa han de ser impulsades per un sistema hidràulic que fan funcionar els accionadors. Els sis reactors de Fuskushima-Daiichi són, per cert, d'aquest tipus.

Cal destacar que, tot i la gravetat del problema, i que la direcció de la central reconeix que no sap quina n'és la causa, aquesta ha continuat funcionant a plena potència, la qual cosa demostra, una vegada més, que la direcció de la central continua mantenint una política de posar en primer lloc la producció elèctrica i els beneficis econòmics, per davant de la seguretat dels seus treballadors i de la població en general.

S'ha de tenir en compte que en les recàrregues de 2005 i 2007 es van substituir totes les canonades dels accionadors de les barres de control, després de l'aprovació d'un complex programa de substitució i d'elaboració de noves soldadures per primera vegada en aquesta central nuclear, ja que es produïen fugues en els accionadors, a causa de la corrosió intergranular que es produeix en l'acer del vas del reactor. El CSN va qualificar les substitucions en 2007 com un treball de “gran envergadura” amb una metodologia “nova i tecnològicament avançada”. Aquestes soldadures es van haver de tornar a dessoldar i efectuar-ne de noves, ja que les que es van dur a terme en primer lloc eren defectuoses. Aquest fet va retardar durant unes quantes setmanes la connexió de la central nuclear després de la recàrrega programada de combustible d'abril de 2007.

La constatació actual per part del CSN de l'existència de noves fugues demostra, o bé que les soldadures no es van fer correctament, o bé que el procés de corrosió intergranular continua deteriorant la integritat del vas del reactor.

Encara que el CSN subestima la importància d'aquestes fugues, avaluades en 4.000 litres per dia al final de l'any 2010, a causa de la dilució (“aigua del reactor molt diluïda”), baixa activitat radioactiva i tendència estabilitzada, segons la nostra opinió és un fet que té gran importància perquè demostra que el procés de corrosió segueix endavant. Sorprén també que l'acta d'inspecció siga d'un dia posterior a l'aprovació de la pròrroga del funcionament a la CN de Cofrents durant 10 anys més per part del titular del Ministeri d'Indústria.

També és molt significativa la falta d'exigència i la complicitat del Consell de Seguretat Nuclear cap a les empreses propietàries de les centrals atòmiques; a pesar de l'existència d'aquest i d'altres problemes detectats pels seus inspectors en la central de Cofrents, el CSN va autoritzar el 10 de març de 2011 la renovació de la llicència de funcionament d'aquesta central durant 10 anys més.

La plataforma Tanquem Cofrents considera que cal aprendre la lliçó de l'accident de Fukushima i que la seguretat de la ciutadania exigeix el tancament immediat i definitiu de la central de Cofrents, la producció de la qual, d'altra banda, és fàcilment substituïble i, per tant, no és necessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada