PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

diumenge, 25 de març del 2018

20 febrero 2018

Celebrem la defunció de Cofrents

Un seguici fúnebre porta un taüt antinuclear a la seu d'Iberdrola a València

Este dimarts, 20 de febrer, el director de la central nuclear de Cofrents, Tomás Lozano, compareixia davant de Les Corts Valencianes per a donar explicacions sobre el funcionament d'esta instal·lació. Lozano va afirmar que la central és "absolutament segura" i va ressaltar que durant els darrers 10 anys s'han invertit 450 milions d'euros per a modernitzar-la. En 2017, segons el director de la nuclear, es van gastar aproximadament 40 milions. Però, malgrat este esforç econòmic, des de la plataforma Tanquem Cofrents denunciem que la central dista prou de ser "absolutament segura", com ho demostren el cúmul d'incidents patits l'any passat (10) i enguany (2), i demanem que no es renove en 2021 el seu permís de funcionament.

La central nuclear de Cofrents, que actualment es troba aturada per una nova avaria en el sistema hidràulic de les barres de control del reactor, ha sigut incapaç de funcionar més d'un mes amb normalitat des de setembre de 2017. Primer, va romandre aturada del 23 de setembre al 6 de desembre per una parada programada que es va encadenar amb l'avaria d'una vàlvula. El 5 de gener es va aturar de nou per problemes amb les barres de control. I el 12 de gener, quan s'intentava posar en marxa, va patir una parada no programada abans de poder reiniciar el seu funcionament fins al passat dissabte, 17 de febrer, quan es va vore obligada a parar de nou.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents considerem que la central, per molta inversió que s'haja realitzat en la seua presumpta modernització, ja està tocada de mort, motiu pel qual ahir dijous, 22 de febrer, vam celebrar la seua defunció. Un seguici fúnebre es va traslladar fins a la seu d'Iberdrola a València amb un taüt antinuclear amb el qual, simbòlicament, li volíem recordar a l'empresa propietària d'esta instal·lació que el seu permís de funcionament expira en 2021. I que perllongar-lo seria una irresponsabilitat i una greu amenaça per a la seguretat de les persones i del medi ambient.

A més a més, renovar el permís de Cofrents és a dia de hui innecessari. Tal i com va reconéixer Lozano, esta central només genera el 3% de l'energia de tot l'Estat espanyol, on actualment tenim una demanda mitjana anual de 30 GW per a una capacitat instal·lada de producció elèctrica que supera els 100 GW. Així que el tancament de la nuclear valenciana es podria compensar sense cap tipus de problemes amb la resta de fonts del sobredimensionat parc energètic espanyol. De fet, durant els darrers sis mesos, quan esta central ha estat fora de funcionament, la xarxa no ha enregistrat cap tipus d'incidència pel que respecta al subministrament elèctric.

Per tots estos motius, des de Tanquem Cofrents no només demanem que no es renove el permís de funcionament de la nuclear valenciana. També ens oposem al Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de residus radioactius que Iberdrola vol construir i que tindria un cost multimilionari a càrrec de l'empresa pública ENRESA. És a dir, que el MTI no el pagaria Iberdrola, sinó totes i tots els ciutadans amb els nostres impostos.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada