TANQUEM COFRENTS denuncia que la decisió d'instal·lar el cementeri nuclear en el municipi de Villar de Cañas (Conca), sense haver consensuat social i políticament un model de gestió d'aquests residus, el seu emplaçament i un pla de tancament proper de les centrals nuclears, significa incrementar l'amenaça que l'energia nuclear representa per a la societat i el medi ambient.
Amb aquesta decisió el Govern s'alinea de manera incondicional amb els interessos de la indústria nuclear i gira l'esquena a la majoria social, reflectida en totes les enquestes, que manifesta un rebuig explícit de l'energia nuclear.
La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa els principals grups ecologistes, i també a sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, vol manifestar que la decisió del Govern del PP de situar l'abocador nuclear en el municipi de Villar de Cañas demostra un menyspreu cap als mecanismes i procediments de presa de decisió amb participació social que determina la Unió Europea equivalent a la que va mostrar en el seu moment el govern del PSOE. La decisió és un suport explícit a les companyies elèctriques propietàries de centrals nuclears perquè puguen allargar indefinidament el funcionament d'unes instal·lacions envellides, amb l'increment de riscos que implica per a la població i el medi ambient. A més, suposa, en la practica, un nova subvenció a les empreses nuclears, ja que en el moment en què aquests residus isquen de les centrals on es troben actualment, la seua gestió i els costos associats passaran a l'empresa pública Enresa.
Amb aquesta decisió, el govern Rajoy se situa en la direcció oposada a la que marquen diferents estats europeus com ara Alemanya, Bèlgica i Suïssa, que van acordar abandonar la tecnologia nuclear, i tanca la porta a l'increment de control d'aquesta tecnologia que estan practicant molts altres.
La generació indefinida de residus radioactius d'alta activitat és una de les amenaces més greus de la indústria nuclear. Des del moviment ecologista i social que s'ha oposat a les centrals nuclears sempre s'ha demanat que la redacció d'un pla consensuat de tancament proper en el temps de les centrals nuclears siga la condició prèvia per a abordar el problema d'aquests residus per la seua perillositat i l'amenaça que suposen tant en l'espai (dispersió de la radiació) com en el temps (la radioactivitat dura centenars de milers d'anys). Amb aquesta decisió, el volum de residus radioactius d'alta activitat que caldrà gestionar podria superar els 19.000 metres cúbics segons les xifres indicades pels organismes oficials.
Des de Tanquem Cofrents participarem i donarem el màxim suport a totes les activitats unitàries que es desenvolupen des de la societat civil i el teixit associatiu en contra d'aquesta decisió.
València, 30 de desembre de 2011
No al cementerio nuclear de Villar de Cañas
TANQUEM COFRENTS denuncia que la decisión de instalar el cementerio nuclear en el municipio de Villar de Cañas (Cuenca), sin haber consensuado social y políticamente un modelo de gestión de estos residuos, su emplazamiento y un plan de cierre cercano de las centrales nucleares, significa incrementar la amenaza que la energía nuclear representa para la sociedad y el medio ambiente.
Con esta decisión el Gobierno se alinea de manera incondicional con los intereses de la industria nuclear y da la espalda a la mayoría social, reflejada en todas las encuestas, que manifiesta un rechazo explícito de la energía nuclear.
La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa a los principales grupos ecologistas, asi como sindicatos y otras organizaciones de la sociedad civil valenciana, quiere manifestar que la decisión del Gobierno del PP de ubicar este basurero nuclear en el municipio de Villar de Cañas demuestra un desprecio hacia los mecanismos y procedimientos de toma de decisión con participación social que determina la Unión Europea equivalente a la que mostró en su día el gobierno del PSOE. La decisión es un apoyo explícito a las compañías eléctricas propietarias de centrales nucleares para que puedan alargar indefinidamente el funcionamiento de unas instalaciones envejecidas, con el incremento de riesgos que implica a la población y el medio ambiente. Además, supone, en la practica, un nueva subvención a las empresas nucleares, ya que en el momento en que estos residuos salgan de las centrales donde se encuentran actualmente, su gestión y los costes asociados pasaran a la empresa pública Enresa.
Con esta decisión, el gobierno Rajoy se sitúa en la dirección opuesta a la que marcan diferentes estados europeos como los de Alemania, Bélgica, Suiza, que acordaron abandonar el tecnología nuclear, y cierra la puerta al incremento de control de esta tecnología que están practicando muchos otros.
La generación indefinida de residuos radiactivos de alta actividad es una de las amenazas más graves de la industria nuclear. Desde el movimiento ecologista y social que se ha opuesto a las centrales nucleares siempre se ha pedido que la redacción de un plan consensuado de cierre cercano en el tiempo de las centrales nucleares sea la condición previa para abordar el problema de estos residuos por su peligrosidad y la amenaza que suponen tanto en el espacio (dispersión de la radiación) como en el tiempo (la radiactividad dura centenares de miles de años). Con esta decisión el volumen de residuos radiactivos de alta actividad a gestionar podría superar los 19.000 metros cúbicos en base a las cifras indicadas en los organismos oficiales.
Desde Tanquem Cofrents, participaremos y daremos el máximo apoyo a todas las actividades unitarias que se desarrollen desde la sociedad civil y el tejido asociativo en contra de esta decisión.
Valencia, 30 de diciembre de 2011.