PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dissabte, 2 de febrer del 2013

Notícies nuclears


Balanç nuclear de l'any 2012

Durant 2012 s'han connectat a la xarxa 3 nous reactors nuclears: Shin- Wolsong 1 i Shin-Kori 2, a Corea del Sud, i Ningde 1, a la Xina. A més, s'han reconnectat a la xarxa dos reactors que portaven, respectivament, 15 i 17 anys parats: Bruce-1 i Bruce-2, a Canadà.

S'han tancat 4 reactors: Oldbury a-1 i Wylfa 2, a la Gran Bretanya, Gentilly 2, al Canadà, i Garoña, a Espanya, encara que esta última no s'ha donat oficialment per tancada. També s'han requalificat retroactivament com a tancats dos reactors canadencs, Pickering 2 i Pickering 3, que, encara que es van desconnectar en 1997, oficialment no estaven tancats, sinó en parada de llarga durada.

D'altra banda, s'ha iniciat la construcció (el que no significa necessàriament que finalment s'acaben) de 7 nous reactors: Fuqing 4, Yangjian 4, Shidaowan 1 i Tianwan 3, a la Xina, Baltiisk 1, a Rússia, Shin-Ulchin 1, a Corea del Sud, i Bakarah 1, a Dubai. I s'ha abandonat la construcció de dos reactors que ja estaven bastant avançats: Belene 1 i Belene 2, a Bulgària.


Presentat un nou pla per a l'emmagatzemament dels residus radioactius d'alta activitat als EUA

Després que en 2010 s'abandonara, per falta de seguretat, el projecte d'emmagatzemament definitiu a Yucca Mountain (Nevada), Estats Units estava sense cap alternativa per a la gestió d'estos residus. Paral·lelament, l'any passat, i arran del desastre de Fukushima, la Nuclear Regulatory Commission (NRC) ha determinat que no se es podrien donar o ampliar noves llicències de funcionament de les centrals, si no hi havia un programa clar per a traure'n els residus que actualment s'emmagatzemen en les centrals mateixes. El passat 10 de gener s'ha presentat una nova planificació estratègica per a la seua gestió. Per a començar, es crearà un nou organisme encarregat de la gestió i es preveu que es construïsca una "instal·lació pilot d'emmagatzemament provisional" per a 2021, una instal·lació a escala real "d'emmagatzemament provisional" per al 2025 i un "emmagatzemament geològic definitiu" per a 2048. Sense donar molta importància a estos terminis, el més nou de la nova planificació és que especifica que la instal·lació d'estos cementeris nuclears haurà de comptar amb el consentiment de la població on s'ubiquen, i que descarta qualsevol programa de reciclatge o reprocessament d'estos residus.


L'AIEA ha reclassificat per fi la situació dels reactors japonesos 

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) només comptava fins ara com a tancats els 4 reactors japonesos directament accidentats en el desastre de Fukushima: Fukushima Daichii 1, 2, 3 i 4, mentre que els 51 restants que estaven en funcionament en el moment del desastre de Fukushima continuaven comptant com a operatius, encara que havien anat tancant gradualment quan els arribà l'hora de la parada per a manteniment, i només 2 d'ells han tornat a posar-se en marxa. Ara l'AIEA ha reclassificat retroactivament (amb data 1-12-2012 la majoria) 47 d'estos reactors com a parats de llarga durada i només ha deixat com a operatius Ohi-3 i 4, que són els que realment estan en marxa, i també, estranyament, Tomari 3, ja que porta parat des de maig de 2012 (va ser l'últim a parar quan Japó es va quedar durant més d'un mes sense generació elèctrica d'origen nuclear), i no hi ha cap indicació que es vaja a posar en marxa abans que la resta (si és que algun dia tornen a funcionar).

En qualsevol cas, ara l'AIEA compta que queden 390 reactors operatius en el planeta, amb una potència de 331.000 MW, encara que ni ha descomptat el tancament de Garoña, ni ha tingut en compte que hi ha diversos reactors que compten com a operacionals i que porten més d'un any parats per avaries.

Nota: dos dies després de publicar estos canvis en la pàgina web de l'AIEA, la pàgina ha tornat a la seua situació anterior, és a dir, han desfet els canvis. Es veu que era un canvi massa escandalós per al lobby nuclear.


Se celebrarà un referèndum per a l'abandonament de l'energia nuclear a Suïssa

Una iniciativa per a eliminar l'ús de l'energia nuclear a Suïssa en 2029 ha aconseguit el suport necessari per a celebrar un referèndum nacional sobre el tema que se celebrarà en una data encara no anunciada.

La Cancelleria Federal de Suïssa va anunciar que la iniciativa, presentada el 16 de novembre de 2012, ha acabat formalment. S'han validat 107.533 de les 108.227 firmes presentades, amb la qual cosa s'han superat les 100.000 necessàries perquè una iniciativa siga sotmesa a referèndum d'acord amb la legislació suïssa.

El govern federal de Suïssa ja havia decidit, en resposta a l'accident de Fukushima, eliminar els cinc reactors nuclears que generen el 40% de l'electricitat del país a mesura que compliren una vida operativa de 50 anys, de forma que l'últim tancarà en 2035. No obstant això, la legislació per a formalitzar esta decisió està encara pendent.

La iniciativa per a un abandonament anticipat de l'energia nuclear va ser presentada per una aliança de grups ecologistes, partits polítics, organitzacions antinuclears i sindicats, inclosos el Partit Verd i Greenpeace Suïssa. Es tracta d'imposar un límit legal de 45 anys en la vida de funcionament de les plantes d'energia nuclear del país i la prohibició de nova construcció, que es traduiria en l'abandonament de l'energia nuclear un poc abans de la data planificada pel govern (2029). És a dir, que no és especialment radical que diguem. 


En gener s'han produït a Europa dos grans transports de residus radioactius d'alta activitat 

El primer ha suposat el trasllat de 7'37 tones d'estos perillosos residus des d'Itàlia a la planta francesa de L'Havre (Normandia) per a ser reprocessats. Estos residus procedeixen del funcionament de centrals nuclears italianes, tancades fa ja molts anys, després de decidir-se en referèndum. Després de reprocessar-los hauran de tornar a Itàlia, a partir de 2020.

El segon consisteix en un transport marítim. El vaixell Pacific Grebe va deixar el port Barrow-in-Furness el 9 de gener portant 28 contenidors de residus d'alta activitat en forma de cristall vitrificat. Estos arribaran al Japó en la segona quinzena de febrer, segons un comunicat de la planta de Sellafield, on es durà a terme el seu reprocessament. El moviment forma part d'un programa per a retornar al seu país els residus pertanyents al Japó. 


El govern de Corea del Sud està considerant el desenvolupament de més centrals elèctriques de gas i carbó davant de la falta de fiabilitat de les nuclears 

Un oficial del govern ha filtrat la informació que fins a sis plantes d'energia alimentades amb gas, amb una capacitat de 5,06 milions de kW, estan programades per a executar-se a finals de 2017.

Corea del Sud també està considerant la construcció de sis plantes de carbó amb una potència conjunta de 10,74 milions de kW, entre juny de 2018 i finals de 2020, en el marc del pla d'energia nova oferida, va dir la font. Els reactors nuclears del país van experimentar 15 parades no programades durant l'any passat com a conseqüència d'un mal funcionament dels equips. 


El referèndum de diumenge 27 sobre l'energia nuclear a Bulgària ha sigut guanyada pels partidaris del sí 

Al voltant del 61% dels vots han donar suport a l'ús de l'energia nuclear a Bulgària. No obstant això, la participació, de només el 21 %, ha quedat molt lluny del 60% requerit perquè la decisió fóra vinculant. Formalment, este resultat només obliga a obrir un debat sobre el tema en el parlament. A més, la pregunta era bastant ambigua com perquè el govern actual, que va ser qui va prendre la decisió d'abandonar la construcció de dos reactors nuclears a Belene, a la vora del Danubi, no estiguera obligat a reprendre-la, fóra quin fóra el resultat. En realitat, este referèndum cal contemplar-lo com a part de la campanya electoral de les pròximes eleccions legislatives, que tindran lloc enguany. Serà el resultat d'estes eleccions el que segurament determinarà el futur de l'energia nuclear a Bulgària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada