PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dissabte, 11 d’agost del 2012

Davant del descobriment d'esquerdes i defectes en el reactor nuclear belga de Doel-3, denunciem la falta de seguretat de la central de Cofrents

  • Tanquem Cofrents torna a denunciar  la relaxació en les inspeccions de seguretat de Cofrents
  • Cofrents va aprovar reduir les inspeccions en les soldadures de la caixa del reactor fa un any amb el vistiplau del Consell de Seguretat Nuclear (CSN)

La plataforma Tanquem Cofrentes, que agrupa els principals grups ecologistes del País Valencià, i també sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, vol manifestar:

Davant del descobriment d'esquerdes i de defectes en la caixa del reactor de la central nuclear de Doel-3 (Bèlgica), del mateix fabricant que les de les centrals de Garoña i Cofrents, es posa novament de manifest l'enorme perill que comporta el funcionament de les centrals nuclears, sobretot les que ja porten algunes dècades en operació.

Cal destacar, en primer lloc, que aquestes esquerdes, que se suposa són degudes a defectes de fabricació, no van ser detectades en les provés de resistència que només fa uns mesos es van fer  —impulsades per la Comissió Europea—  en totes les centrals nuclears europees arran de la catàstrofe de Fukushima. Això dóna la raó als ecologistes que ja vam denunciar la incoherència que suposava que aquestes proves les realitzaren els mateixos tècnics de les empreses nuclears, que tenien un clar interés en obtenir uns resultats que no reflectiren cap problema o anomalia. S'ha demostrat, fins i tot més clarament, que la realització de les proves de resistència va ser una operació sobretot de propaganda, per a fer veure que es reaccionava d'alguna manera davant del desastre de Fukushima i tranquil•litzar així la ciutadania, que rebutja més majoritàriament que mai l'energia nuclear.

En segon lloc, Tanquem Cofrents denuncia que s'ha reduït la vigilància sobre les soldadures de la caixa del reactor de Cofrents, justament les mateixes on han aparegut les esquerdes en la central de Doel. La direcció de la central ha realitzat un canvi, emparant-se en càlculs probabilístics, en les seues normes de funcionament, de manera que s'han reduït les inspeccions d'aquestes soldadures. Concretament, s'ha passat d'haver de realitzar una inspecció volumètrica del 100% de la totalitat de les soldadures de la caixa del reactor cada 10 anys, a deixar de revisar les soldadures circumferencials i a inspeccionar les soldadures axials “el raonablement possible”. Aquesta modificació a la baixa en les inspeccions només s'entén com una forma es reduir els costos de funcionament i posa de manifest una vegada més la política d'Iberdrola, l'empresa propietària de la central de Cofrents, de posar els seus immensos beneficis econòmics (recordem que Cofrents guanya entre mig i un milió d'euros nets diaris) per davant de la seguretat dels treballadors i de la ciutadania. Però encara més greu que el comportament d'Iberdrola és el del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), l'òrgan regulador que se suposa que vetla per la seguretat de les centrals nuclears davant de la ciutadania, que va aprovar aquesta modificació en les normes de funcionament de la central en la reunió del seu ple de 20 de juliol de 2011. Iberdrola i el CSN han obviat la lliçó més clara que es pot aprendre de la catàstrofe de Fukushima, i és que els càlculs probabilístics no serveixen quan les conseqüències d'un fallada són tan catastròfics com els de la indústria nuclear, perquè sempre pot aparéixer un succés, que  encara que siga improbable, pot ocórrer, com va ser el tsunami de 14 m d'altura al Japó, o uns defectes de fabricació en una peça crucial, com és el cas que ara ens ocupa.

Caldria assenyalar també que l'argumentació de les empreses nuclears i de l'administració autonòmica que defensen que ací no pot passar el que ha succeït en Doel-3, perquè  a Cofrents o a Garoña la pressió de treball de la central és menor, no és més que una fal•làcia. La causa de la corrosió que ha produït les esquerdes és, a més dels defectes de fabricació, sobretot la radiació neutrònica, concretament la seua intensitat i el seu temps d'exposició, i Cofrents té una potència major que Doel-3 i porta funcionant dos anys més; pel que fa a Garoña, aquesta és 11 anys més vella, encara que la seua potència és menor.

També paga la pena recordar que en l'historial de Cofrents ja inclou l'aparició de fissures per corrosió en altres parts de la central, com ara en els accionadors hidràulics de les barres de control, que van haver de ser canviats en la seua totalitat i fer les corresponents soldadures dos vegades, per no quedar bé a la primera. I també que ja durant la construcció de la central va haver-hi un escàndol per la falsificació en les proves de qualitat  de les soldadures que van desembocar en l'acomiadament del supervisor que ho va denunciar.

Per tot això, Tanquem Cofrents exigeix que, amb caràcter immediat, s'anul•le l'esmentada modificació en les normes de funcionament, es realitzen proves exhaustives de l'estat de la caixa del reactor i que es done informació exhaustiva dels resultats a la ciutadania. I torna a exigir que el govern central respecte l'opinió publica majoritària i tanque a curt termini les centrals nuclears, en compte de prolongar el seu funcionament com ja ho està anunciant.

La majoria dels governs europeus, com Alemanya, Suïssa o la mateixa Bèlgica on esta la central de Doel, estan tancant o tenen planificat el tancament dels seus centrals nuclears, sobretot les més antigues, mentre que el govern espanyol va en sentit totalment contrari, el d'allargar el seu funcionament sense data final. Aquesta política tan perillosa té encara més delicte quan ací ho tenim fins i tot més fàcil que altres països per a tancar les nuclears a causa de la sobrecapacitat del sistema elèctric espanyol, la penetració de les energies renovables (el sol i el vent ja produeixen més electricitat que les nuclears), sense haver d'augmentar el preu de l'electricitat al consumidor i amb conseqüències molt positives en termes d'ocupació, augment de la independència energètica de l'exterior i de desenvolupament d'un sector industrial dinàmic, amb tecnologia pròpia i amb capacitat d'exportació; un sector que tanta falta fa en aquestos temps de crisi, i que ara mateix està decaient pels atacs normatius i les acusacions infundades del govern a les energies renovables.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada