PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dimarts, 21 d’agost del 2012

Que s'aturen Garoña i Cofrents



>>> LLEGIR VERSIÓ EN CASTELLÀ

Tanquem Les Nuclears-100%RENOVABLES i la Coordinadora Estatal Anti Nuclear (CEAN), de la qual forma part "Tanquem Cofrents", demanen que s'ature el funcionament de les centrals nuclears de Garoña i Cofrents i es realitzen amb urgència els mateixos tipus de proves que s'han aplicat a la central nuclear belga Doel - 3.

(acudit publicat en la revista "Sortir du nucléaire")
El dia 16 de juliol, l'Agència Federal de Control Nuclear belga (FANC, segons les seues sigles en flamenc), comunicava en roda de premsa la decisió de tancar el reactor nuclear Doel-3 per la detecció de problemes de degradació de la caixa del reactor; aquesta decisió es comunicava després d'una reunió amb responsables de les agències de regulació nuclear de diversos països, entre els quals hi havia representants del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de l'estat espanyol.

El motiu d'aquesta convocatòria era que els problemes detectats podien ser deguts a una degradació en l'aliatge metàl·lic de la caixa, i que aquest problema podria repetir-se en tots els casos de caixes de reactor fabricades per la companyia holandesa Rotterdam Droogdok Maatschappij, que va tancar el 1983.

Es tracta d'un problema estructural, que pot afectar 22 reactors nuclears actualment en funcionament. Entre els reactors que disposen de caixes d'aquest fabricant es troben les centrals nuclears de Garoña i Cofrents, a Espanya.

En declaracions concedides el dissabte 18 al diari belga DeMorgen, el director del FANC, Willy De Roovere, considerava que calia procedir a inspeccions en tots els països on hi ha reactors amb caixes fabricades per la Rotterdam Droogdok Maatschappij. En el reactor de Doel-3 s'han detectat més de 8.000 esquerdes; per això la FANC ha informat l'Agència Internacional d'Energia Atòmica que classifica els fets a aquest reactor nuclear com a un succés de nivell 1 en l'escala INES, però més enllà de la classificació del que s'ha descobert, la CEAN considera que el veritable problema rau en el procediment de detecció.

Segons sembla, la inspecció de la caixa del reactor Doel - 3 es va dur a terme mitjançant un nou tipus d'equip de detecció ultrasònica que no s'havia aplicat abans, i en unes zones de la caixa que no eren sotmeses a inspecció de manera rutinària. Això explicaria que el fenomen estigués tan estès.

En relació amb totes aquestes informacions, TLN-100%EER i la CEAN manifesten:

1.- Creiem que és una irresponsabilitat que els representants del CSN assistents a la reunió a Brussel·les encara no hagen informat directament dels resultats de la reunió i de la informació que ha estat posada en el seu coneixement.

2.- Creiem que és una negligència que, atesa la gravetat de les dades disponibles, el ple del CSN no s'haja reunit per decidir i informar sobre les mesures que caldria aplicar en el cas de Garoña i Cofrents, les centrals que poden estar afectades potencialment pel mateix problema.

3.- Des de TLN-100%EER i la CEAN, i sobre la base de la informació de què disposem, demanem al CSN i al govern que, com a mesura de precaució, procedisquen a ordenar l'aturada immediata de les centrals nuclears de Garoña i Cofrents, i que determinen amb urgència un procediment per aplicar a les caixes de les dues centrals les proves tècniques realitzades a la central de Doel-3. I informar en el termini més breu possible dels resultats d'aquestes.

4. - Des de TLN-100%EER i la CEAN considerem que els fets a la nuclear de Doel - 3, i la transparència informativa, independència de criteri i visió del problema manifestada per l'agència reguladora belga FANC, contrasta vivament amb l'actitud històrica mantinguda pel CSN.

5.- Finalment, des de TLN-100%EER i la CEAN considerem que aquests fets reafirmen la nostra posició de demanar un calendari de tancament ordenat i urgent de les centrals nuclears en funcionament, començant per la central de Garoña, a la qual els esdeveniments de Doel- 3, afegeixen un nou argument a una relació ja aclaparadora de motius per al seu tancament immediat.

Tanquem Les Nuclears-100%RENOVABLES

i Coordinadora Estatal Anti Nuclear (CEAN)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada