PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dimarts, 16 d’abril del 2013

L'expresident de la Comissió Reguladora Nuclear dels EUA avala el tancament de Cofrents



Gregory B. Jaczko s'oposa a prorrogar el funcionament de les centrals nuclears després de la catàstrofe de Fukushima

Gregory B. Jaczko, que fins l'estiu passat va ser president de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) dels Estats Units —organisme semblant al Consell de Seguretat Nacional (CSN) espanyol—, exigeix el tancament de tots els reactors nord-americans en funcionament, per patir problemes irresolubles de seguretat. Aquesta demanda és aplicable també a la central de Cofrents, que va ser construïda per les mateixes empreses nord-americanes que van posar en marxa els reactors que l'expresident de la NRC considera insegurs després de la catàstrofe de Fukushima.

Gregory B. Jaczko, expresident de la Comissió de Seguretat Nuclear (NRC) dels Estats Units d’Amèrica (EUA), ha manifestat la seua oposició a les pròrrogues de 20, i fins i tot 40 anys, que estan demanant i obtenint nombroses centrals nord-americans, a les quals els vencia la llicència de funcionament després de 40 anys d'activitat. Jaczko va fer aquesta afirmació durant la Conferència Internacional de Política Nuclear Carnegie, celebrada aquest mateix mes d'abril. Segons l'expresident de la NRC, els 104 reactors nuclears que actualment es troben en funcionament als EUA tenen problemes irreparables de seguretat.

La posició de Jaczko, contrària a la renovació de les llicències de funcionament de les centrals nuclears més obsoletes, reforça les tesis de la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, i també sindicats i entitats de la societat civil, que exigeixen el tancament immediat de la nuclear valenciana. Cofrents i les altres centrals espanyoles van ser construïdes per empreses nord-americanes i els seus models de fabricació són iguals als de les nuclears dels EUA. Per tant, Cofrents i la resta de centrals espanyoles són tan perilloses com els 104 reactors nord-americans que, segons l'expresident de la NRC, pateixen problemes irreparables de seguretat.

Concretament, el reactor de Cofrents, model BWR-6, va ser construït per l'empresa nord-americana General Electric. El seu disseny i construcció es van realitzar a imatge i semblança del de la central de Grand Gulf-1, ubicada a l'estat de Mississipí i que va entrar en funcionament en 1982 (dos anys abans que la central valenciana). A més del de Grand Gulf-1, als EUA hi ha altres 3 nuclears bessones a la de Cofrents: la central de Clinton, a l'estat d'Illinois, la de River Bend-1 a Lousiana i la de Perry a Ohio. Precisament, la nuclear de Perry, que es va posar en marxa en 1986, acumula com Cofrents un llarg historial de problemes i accidents. Destaca especialment l'incendi que va patir, l'any 2010, el sistema de lubricació d'una de les bombes d'aigua que alimenta la caixa d’acer del reactor de Perry.

Les declaracions de Jaczko oposant-se a prorrogar el funcionament de les nuclears més obsoletes són inusuals per a un membre o exmembre de la NRC. Segons ell mateix, responen a un procés de reflexió, iniciada arran de l'accident de Fukushima, i al convenciment que l'actual política de les empreses nuclears d'anar posant un pedaç sobre un altre no garanteix la seguretat de les centrals. La seua preocupació per la perillositat de les nuclears nord-americanes explica la seua dimissió, presentada l'estiu passat, després de mesos d'enfrontaments amb els altres 4 comissionats de la NRC per la insistència de l'expresident de la comissió a exigir més mesures de seguretat arran del desastre de Fukushima.

Per a Tanquem Cofrents, la postura de Jaczko reforça i avala la històrica reivindicació de la plataforma: el tancament de la central de Cofrents i la transició cap a un model energètic net, sostenible, segur i eficient, basat en l'estalvi energètic i en l'ús d'energies renovables. Una reivindicació que aquest diumenge Tanquem Cofrents portarà fins a la mateixa porta de la central nuclear, durant la marxa anual que convoca la plataforma. La protesta partirà de la localitat de Jalance i per a facilitar la participació de la societat civil Tanquem Cofrents ha organitzat l’eixida d’un autobús gratuït des de la ciutat de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada